Reünie Grasshopper Demo Team

Zaterdag 23 september

Reünie Grasshoppers

Dit jaar is het 50 jarig jubileum van de Grasshoppers, en dat willen we vieren.

De Dutch Alouette Foundation organiseert daarom samen met oud Grasshoppers een reünie.

Alle oud Grasshoppers, (vliegers, monteurs en ondersteunend personeel) worden die dag uitgenodigd om deel te nemen.

Het verhaal van de Grasshoppers begint in het voorjaar van 1973. Vier piloten van het 299 squadron vlogen meer dan gebruikelijk in formatie boven de omgeving van de Vliegbasis Deelen. Zij deden dit als voorbereiding op een demonstratie tijdens de Luchtmacht Open Dag op Deelen ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht. Deze piloten vonden dat er iets speciaals gedaan moest worden en dat werd het ook. De Open Dag trok maar liefst 300.000 duizend mensen.

De rest van de historie mag duidelijk zijn. Het Grasshopper Demo Team verkreeg met hun demonstratie groot aanzien in binnen en buitenland. Helaas werd in 1995 het Demo Team opgeheven en werden de toestellen op Vliegbasis Soesterberg ingeleverd.

Ondanks dat dit Team niet meer actief is, hebben we het hier over een stuk erfgoed wat de stichting in stand wil houden. In samenwerking met het NMM stelt het Alouette Museum die dag vier originele gerestaureerde Grasshoppers beschikbaar. Hoe gaaf is dat om deze toestellen weer in oude glorie te zien op de flight-line van Vliegbasis Deelen.

Bent u in het verleden betrokken geweest bij het Grasshopper Team en heeft u nog geen uitnodiging ontvangen. Meld u zich dan bij secretaris@alouettemuseumbarneveld.nl

Mede mogelijk gemaakt door het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg)

www.vfonds.nl